Auto accu

Autobanden zoeken

Accu laten controleren of laten vervangen

Als uw auto niet goed start, kunt u uw accu laten testen bij Premio. Gemiddeld gaat een accu ongeveer zes jaar mee, maar als u veel korte afstanden rijdt, wordt de levensduur aanzienlijk korter. Laat uw accu dus op tijd controleren of vervangen, om niet onverwachts te stranden met een auto die niet meer wil starten.

Rond en in de winter begeven veel accu’s het. Dit komt door het koude weer. Zwakke accu’s kunnen dan niet meer genoeg stroom opslaan. Dit merkt u als de auto moeilijk start of in het slechtste geval helemaal niet meer start. In dit geval is het bijna zeker dat de accu vervangen moet worden. Wij kunnen uw accu voor u testen en indien nodig vervangen.

Kan een accu slijten?

Ja, een accu slijt ook. Dit is niet te zien aan de buitenkant. In een accu vinden chemische processen plaats, waardoor deze stroom kan opslaan. Na verloop van tijd gaan deze processen minder goed lopen, zodat de batterij uiteindelijk geen elektriciteit meer kan opslaan.

Andere oorzaken waardoor de accu minder stroom geeft of leegloopt, zijn er ook. Als er een lamp blijft branden in een geparkeerde auto bijvoorbeeld. Als dit een koplamp is, gaat de accu heel snel leeglopen. Het kan ook zijn dat de dynamo kapot is of niet goed functioneert. De dynamo wekt tijdens het rijden stroom op, en als deze kapot is, laadt de batterij niet meer op.

Gebruik van startkabels

Hier volgt in stappen de juiste manier om starthulp te verlenen volgens de ANWB.

  • Gebruik startkabels met een dikke koperen kern, zeker voor dieselmotoren. Te dunne startkabels kunnen de grote startstroom niet aan en worden alleen maar warm.
  • Begin met de pluspool van de hulpauto, daarna die van de auto die niet meer start. Gebruik daarvoor de rode kabel. Dezelfde volgorde hanteer je voor de zwarte kabel, die je op het motorblok (massa maken) aansluit.
  • Laat de motor van de hulpauto vijf minuten draaien, het liefst met verhoogd toerental.
  • Start de auto met de lege accu en laat de hulpauto minimaal vijf minuten de lege accu laden.
  • Zet bij beide auto’s achterruitverwarming en ventilatie aan voordat je de startkabels verwijdert, om beschadiging van de elektronica in de auto te voorkomen.
  • Het losmaken van de kabels gebeurt in exact de omgekeerde volgorde van het aansluiten.
  • Na het starten moet je in elk geval een halfuurtje gaan rijden, zodat de dynamo de accu kan opladen. Zet nu de achterruitverwarming en ventilatie weer uit.

Hebt u een moderne auto met veel elektronica? Maak dan geen gebruik van startkabels om uw auto weer te starten. Dit kan schade toebrengen aan de elektronica van uw auto en er bijvoorbeeld voor zorgen dat de sleutel niet meer herkend wordt door de centrale computer van uw auto. Uw dichtstbijzijnde vertegenwoordiger van Premio weet in zo’n geval raad en helpt u op een goede manier weer op weg.