Uitlaat repareren

Autobanden zoeken

Waarom is een goede uitlaat belangrijk?

Een uitlaat die in een goede staat is, draagt bij tot een optimaal brandstofverbruik en voorkomt dat schadelijke uitlaatgassen uw auto binnendringen. Het is dus aan te raden om uw kapotte of versleten uitlaatonderdelen tijdig te laten vervangen. Een uitlaat beperkt ook het geluidsniveau van de motor.

Auto uitlaat

Uitlaat repareren of vervangen?

In bepaalde gevallen kunt u een kapotte uitlaat laten repareren, bijvoorbeeld door middel van vakkundig laswerk of door de montage van ophangrubbers. Alleen als reparatie niet mogelijk is, vervangen wij uw uitlaat. De kosten voor het vervangen van de uitlaat verschillen per auto. Onze specialisten bij Premio kunnen u vertellen of uw uitlaat nog gerepareerd kan worden of toch echt aan vervanging toe is.

Uitlaat check

Uitlaat lek?

Een lekke uitlaat hoeft meestal niet in zijn geheel te worden vervangen, maar kan vaak eenvoudig gerepareerd worden door de gaten dicht te lassen. Het lassen moet nauwkeurig gebeuren, omdat een uitlaat tijdens het rijden onder hoge druk staat. Als het laswerk niet goed wordt uitgevoerd, kan de uitlaat binnen de kortste keren weer aan reparatie toe zijn. Voor een oude en verroeste uitlaat is lassen alleen maar een tijdelijke oplossing. Uiteindelijk zal hij in zijn geheel vervangen moeten worden.

Het belang van een goede uitlaat

De uitlaat moet niet alleen de schadelijke uitstoot van het voertuig beperken, maar ook het motorgeluid dempen. Met een defect uitlaatsysteem zal uw auto de keuring niet doorkomen, want de normen zijn zeer streng. Laat het systeem daarom vooraf grondig controleren en laat de nodige reparaties direct uitvoeren.

Door uw rijgedrag kunt u schade aan uw uitlaat voorkomen. Rijd bijvoorbeeld rustig over verkeersdrempels, om beschadiging aan de buitenkant van het systeem te voorkomen. Roest is een van de grootste oorzaken van schade aan het uitlaatsysteem. Vermijd daarom korte afstanden. Dan wordt de uitlaat namelijk niet warm genoeg om het water uit de verbrandingsgassen te laten verdampen.