Bandenlabel

Autobanden zoeken

Europees bandenlabel

Het vernieuwde Europese bandenlabel biedt belangrijke informatie over de veiligheids- en milieu-aspecten van een band.

Het vernieuwde label kan u helpen om banden te vergelijken op basis van drie criteria: brandstofefficiëntie, grip op nat wegdek en extern geluid. Daarnaast duiden het sneeuwvlok- en ijssymbool aan of de band voldoet aan de eisen die worden gesteld aan een winterband.

Tientallen prestatiecriteria, zoals remgedrag op droog wegdek, weggedrag en slijtvastheid, zijn niet in het vernieuwde Europese bandenlabel opgenomen. Logisch, want bandenslijtage is natuurlijk voor een groot deel toe te schrijven aan de manier waarop u uw voertuig gebruikt.

Het nieuwe bandenlabel en dus de keuze voor de juiste band kunnen zeker bijdragen tot een beter milieu én meer rijplezier!

Wij adviseren u graag!

Brandstofefficiëntie

Wist u dat banden tot 20 procent van het brandstofverbruik van uw voertuig voor hun rekening kunnen nemen? Banden met een hoge brandstofefficiëntie bieden u meer kilometers per tank en zorgen voor een lagere CO2-uitstoot. De rolweerstand van een band kan verschillen door het voertuigtype, de weersomstandigheden, het soort wegdek of de bandenspanning.

Wat maakt een band brandstofefficiënt?

Eenvoudig gesteld: brandstofefficiënte banden vereisen minder energie om te rollen, wat uiteindelijk leidt tot een lager brandstofverbruik.

  • Rolweerstand is de weerstand die een band bij het rollen ondervindt door het contact met het wegdek. Minder rolweerstand = minder energie nodig om de band te laten rollen = minder brandstofverbruik.
  • De rolweerstand wordt in een laboratoriumopstelling gemeten bij een temperatuur van 25 graden Celsius.
  • De rolweerstand vertegenwoordigt tot 20 procent van het brandstofverbruik van een auto. Tussen de beste en de slechtste klasse (A tot E) bedraagt het verschil in brandstofverbruik 7,5 procent.

Hoe wordt de brandstofefficiëntie van de band gequoteerd?

Brandstofefficiëntie wordt op het vernieuwde bandenlabel ingedeeld in klassen van A tot E op een kleurenschaal (A = hoogste klasse, E = laagste klasse). Het verschil in brandstofverbruik tussen twee labelscores kan voor een personenwagen oplopen tot 0,15 l/100 km.

Grip op nat wegdek

Banden met een hoge grip op nat wegdek zorgen ervoor dat het voertuig in natte omstandigheden sneller tot stilstand komt en dus een kortere remweg heeft. De grip van een band op nat wegdek kan verschillen door het voertuigtype, het soort wegdek of de omgevingstemperatuur.

Wat is grip op nat wegdek?

De EU-index focust op slechts één aspect, namelijk het remvermogen op nat wegdek. Grip op nat wegdek is het vermogen van een band om ook in natte omstandigheden grip te houden.

Afhankelijk van de testmethode wordt grip gemeten door:

  • de remprestaties op een natte ondergrond (remmen van 80 km/u tot 20 km/u)
  • de frictie tussen het wegoppervlak en de band bij 65 km/u (Skid Trailer-test)

In de praktijk kan bij een noodstop het verschil in remafstand op nat wegdek tussen de beste en slechtste band oplopen tot 30 procent. Bij 80 km/h betekent dat een verschil in remafstand van meer dan 18 meter!

Hoe wordt de grip op nat wegdek van de band gequoteerd?

Grip op nat wegdek wordt op het vernieuwde bandenlabel ingedeeld in klassen A tot E op een kleurenschaal (A = hoogste klasse, E = laagste klasse). Bij een noodstop bij 80 km/u zal een band met labelscore A een personenwagen gemiddeld 18 meter eerder tot stilstand brengen dan een band met labelscore E!

Extern rolgeluid

Een deel van het geluid van een voorbijrijdende auto is afkomstig van de banden. Door een band te kiezen met een goede geluidsindex, kunt u de impact van uw rijdende auto op de omgeving beperken.

Wat is extern rolgeluid?

Extern rolgeluid is het geluid dat een band buiten het voertuig maakt als hij tijdens het rijden in contact komt met het wegdek. Het profiel van de band (met name de plaatsing van de profielblokken) heeft een grote invloed op het rolgeluid dat de band produceert.

Door de afwezigheid van motorgeluid is voor elektrische voertuigen het interne rolgeluid belangrijk. Er is geen direct verband tussen het externe (buiten de auto) en interne (in de auto) rolgeluid van banden. Een lagere labelwaarde betekent dus niet per definitie dat het stiller wordt in de auto.

Hoe wordt het externe rolgeluid van de band gequoteerd?

De Europese index drukt het externe geluidsniveau van de band in decibels uit. Omdat weinig mensen zich iets kunnen voorstellen bij decibelwaarden, wordt op het bandenlabel ook een luidsprekersymbool afgebeeld met een indeling in klasse A tot C (A = minste rolgeluid, C = meeste rolgeluid).

Grip op sneeuw en ijs

Op het vernieuwde Europese bandenlabel is de vermelding van het sneeuwvlok- en ijssymbool toegevoegd voor banden die geschikt zijn voor gebruik op sneeuw of ijs.

Sneeuwvloksymbool

Voor banden met het sneeuwvloksymbool geldt dat ze voldoen aan de in Reglement nr. 117 van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (VN/ECE) genoemde minimumsneeuwgrip-indexwaarden en geschikt zijn voor gebruik in zware sneeuwomstandigheden.

Het sneeuwvloksymbool is te vinden op winterbanden en veel allseason banden. In landen waar winterbanden in bepaalde perioden verplicht zijn, voldoet een band met het sneeuwvloksymbool.

IJssymbool

Bij gebrek aan een geschikte ijstestmethode voor C2- en C3-banden (respectievelijk voor bestel- en vrachtwagens) kan het ijssymbool voorlopig alleen op labels voor C1-banden (personenwagens) worden vermeld. Voor personenwagenbanden geldt dat de prestaties inzake grip op ijs moeten voldoen aan ISO-norm 19447.

Banden met het ijssymbool zijn geschikt voor gebruik in zeer zware sneeuw- en ijsomstandigheden. Banden met een ijssymbool worden niet standaard in de Benelux verkocht.

QR code

Op het vernieuwde bandenlabel is een unieke QR-code vermeld die u nog meer inzicht geeft in de band. Deze code leidt u direct naar de Europese Product Information Pagina van de betreffende band.

 

Product Information Sheet

Op deze link vindt u nog extra informatie over de geselecteerde band zoals:

  • Start datum van de productie van dit merk en type band.
  • Eventuele einddatum van de productie van dit merk en type band.
  • Exacte type naam

Voor meer informatie of toelichting kunt u terecht bij onze Premio bandenspecialisten.