Velgmaat

Autobanden zoeken

Velgmaten

Er zijn een aantal afmetingen waar u rekening mee moet houden wanneer u velgen gaat kopen. Als u dat niet doet, is de kans groot dat de velgen niet passen, de banden niet aansluiten of de banden de wielkasten raken. De mogelijke velgmaten voor uw auto vindt u in het instructieboekje en natuurlijk bij Premio.

Net zoals voor banden worden voor velgen codes gebruikt om de afmetingen aan te geven. Een voorbeeld: 8Jx17 ET45 5×115.

De breedte

Het cijfer in ‘8J’ geeft de breedte van de velg aan in inches (1 inch = 2,54 cm). De velg in ons voorbeeld is dus 20,32 cm breed. Houd er rekening mee dat de breedte van de velg niets te maken heeft met de breedte van de band.

De diameter

De diameter van de velg wordt aangegeven door het getal na de ‘x’. De velg in ons voorbeeld heeft dus een diameter van 17 inch. Tegenwoordig wordt het steeds populairder om met grote velgen te rijden.

Mercedes velgen

De ET-waarde

De ET-waarde geeft aan hoever een wiel naar binnen valt of naar buiten steekt in de wielkast. De standaard ET-waarde in ons voorbeeld is 45 (mm). Bij een velg met een ET-waarde van 35, komt het wiel ongeveer 10 millimeter verder naar buiten te staan.

De steek

De volgende combinatie, 5×115, staat voor de steek. Het eerste getal, in dit geval ‘5’, geeft aan hoeveel boutgaten er zijn. Het getal dat daarna komt, ‘115’, staat voor de steekdiameter in millimeter. Die geeft aan hoeveel ruimte er tussen de tegenoverliggende boutgaten zit.

Velgen Mercedes
Velgenmaat - de naaf