Caravanbanden

Autobanden zoeken

Waarom caravanbanden?

Camper- en caravanbanden moeten veel meer gewicht dragen dan normale autobanden. Om deze reden is het van belang dat u ze goed in de gaten houdt. Daarnaast staan campers en caravans meestal het grootste deel van het jaar binnen. Alleen voor de vakantie worden ze buitengereden. Het is belangrijk dat u, voordat u op vakantie gaat, de camper of caravan grondig laat nakijken door een professional.

Jaarlijks gaan duizenden mensen op vakantie in binnen- of buitenland met een camper of caravan. U wilt uw vakantie toch niet laten verpesten door een kapotte band? Bij Premio vertellen wij u graag alles wat u moet weten over uw camper- of caravanbanden. Wij controleren uw camper- of caravanbanden en vervangen ze indien nodig.

Wanneer moet ik mijn camper- of caravanbanden vervangen?

Een camper- of caravanband wordt minder vaak vervangen dan een autoband. De levensduur is dus langer. Hoe snel een camper- of caravanband verslijt, hangt af van een aantal punten:

  • Hoe vaak u met de caravan of camper op vakantie gaat
  • Welke afstanden u met de camper of caravan aflegt
  • Door welke gebieden u met de camper of caravan rijdt (een goed wegennet of veel zand- en hobbelwegen)

Wij raden u aan om uw camper- of caravanbanden na maximaal zes jaar te vervangen. Bij sommige verzekeringen is dit zelfs vereist. Als de banden ouder zijn dan zes jaar, is de staat van de banden verslechterd.

Er zijn vier zaken die u goed in de gaten moet houden bij uw camper- of caravanbanden:

  • De bandenspanning
  • Beschadigingen
  • De profieldiepte
  • Droogtescheuren door veroudering
Caravanbanden close up

Hoe weet ik hoe oud mijn caravanbanden zijn?

De leeftijd van uw camper- of caravanbanden is makkelijk te achterhalen. Op uw banden staat een DOT-nummer. Het DOT-nummer bestaat uit drie of vier cijfers, afhankelijk van het productiejaar van uw banden. We onderscheiden twee groepen:

Banden voor 2000: camper- en caravanbanden van voor 2000 hebben een DOT-nummer van drie cijfers. De eerste twee cijfers staan voor het weeknummer waarin de band werd geproduceerd. Het laatste cijfer staat voor het jaar van productie van de band. Als uw DOT-nummer bijvoorbeeld 158 is, betekent dit dat de band geproduceerd werd in week 15 van het jaar 1998.

Banden na 2000: camper- en caravanbanden van na 2000 hebben een DOT-nummer van vier cijfers. De eerste twee cijfers staan voor het weeknummer waarin de band werd geproduceerd. Het jaar van productie wordt aangegeven door de laatste twee cijfers. Als het DOT-nummer van uw band bijvoorbeeld 3408 is, betekent dit dat de band geproduceerd werd in week 34 van het jaar 2008.

Bandentips voor het stallen van uw caravan

Banden van een camper of caravan gaan over het algemeen lang mee, maar dat hangt af van de stalling van uw voertuig. Hieronder krijgt u enkele bandentips voor het stallen van uw camper of caravan.

Stal uw camper of caravan op een koele, droge en donkere plaats. Dat is de meest optimale omstandigheid, waarbij er zo weinig mogelijk invloed is van uv-(zon)licht.

Het is ook belangrijk dat u de banden van uw voertuig niet met het volle gewicht op de ondergrond laat rusten. Dit voorkomt het zogenaamde ‘flatspotten’. Door te lang op eenzelfde plek zwaar belast te worden, kan een platte kant ontstaan op de band. Ondersteun uw camper of caravan daarom met bijvoorbeeld stukken hout.

Als bandenspecialist raden wij u daarnaast ook aan om de banden af te dekken tijdens uw vakantie. Op deze manier weert u direct zonlicht en vermindert u de negatieve invloed van uv-(zon)licht.

CAMPER- CARAVANBANDEN