Auto uitlijnen

Autobanden zoeken

Wanneer moet u uw auto laten uitlijnen?

Stuurt uw auto erg moeilijk? Of misschien stuurt uw auto juist veel te makkelijk? Slijten uw banden erg snel? En is uw brandstofverbruik gestegen? Laat uw auto dan uitlijnen door Premio.

Waarom uw auto laten uitlijnen?

Het uitlijnen van uw auto heeft een hoop voordelen, bijvoorbeeld:

 • Verminderde slijtage van banden
  Een slecht uitgelijnde auto is een belangrijke oorzaak van vroegtijdig versleten banden. Door de jaren heen kan een goed uitgelijnd voertuig ervoor zorgen dat een band duizenden kilometers langer meegaat.
 • Lager brandstofverbruik 
  Het verbruik neemt toe naarmate de rolweerstand toeneemt. Bij het uitlijnen van een voertuig wordt de geometrie van de wielen optimaal afgesteld, wat in combinatie met de juiste bandenspanning de rolweerstand minimaliseert.
Auto banden uitlijnen
 • Betere wegligging
  Trekt uw auto naar links of rechts? Moet u voortdurend tegensturen om de auto rechtuit te laten rijden, of is uw stuur gedraaid als u rechtuit rijdt? Veel van deze problemen kunnen worden gecorrigeerd door uw auto te laten uitlijnen. Met een correcte wielgeometrie worden ook alle oneffenheden in de weg beter geabsorbeerd, wat zorgt voor een beter rijcomfort.
 • Veiliger rijden
  De uitlijnprocedure omvat ook een controle van de ophanging. Versleten onderdelen worden opgespoord en kunnen in overleg met u worden vervangen, voordat dit leidt tot mogelijk dure reparaties.

Wat is uitlijnen?

 • De stand van alle wielen wordt gemeten (diagnose)
 • Het stuurwiel wordt rechtuit gezet
 • De rijlijn van de achterwielen wordt als referentie gebruikt om de voorwielen af te stellen volgens de specificaties van de autofabrikant.

Resultaat: Alle wielen staan parallel, met het stuur in de rechtuitstand.

Voertuigen met een verstelbare achterwielophanging:

 • De stand van alle wielen wordt gemeten (diagnose)
 • De achterwielen worden volgens fabrieksspecificaties afgesteld (rijlijn is hartlijn)
 • Het stuurwiel wordt rechtuit gezet
 • De rijlijn van de achterwielen wordt als referentie gebruikt om de voorwielen af te stellen volgens de specificaties van de autofabrikant.

Resultaat: Alle wielen staan parallel rechtuit, met het stuur in de rechtuitstand.

Laat uw auto daarom niet bij om het even wie uitlijnen. Hiervoor is ervaring nodig. Bij Premio zijn we gecertificeerd, zodat u zeker weet dat uw auto juist uitgelijnd wordt. Ziet u factoren die erop wijzen dat uw auto uitgelijnd moet worden? Aarzel dan geen moment en neem contact op met Premio!

Laat uw auto uitlijnen bij Premio Banden en Autoservice

Wat is het verschil tussen balanceren en uitlijnen?

Vaak worden het uitlijnen en uitbalanceren van banden met elkaar verward. Maar dit zijn twee totaal verschillende begrippen. Uitlijnen betekent dat de wielen worden bijgesteld, zodat ze weer loodrecht op de grond en evenwijdig aan elkaar komen te staan. Tijdens het uitbalanceren wordt gecontroleerd of de wielen zelf in evenwicht zijn. Als een wiel uit evenwicht is, dan wordt in dat wiel een gewichtje geplaatst, zodat het weer in evenwicht is.