Koelvloeistof

Autobanden zoeken

Het belang van koelvloeistof

Tijdens het draaien wordt de motor van uw auto warm. Koelvloeistof zorgt ervoor dat de motor niet oververhit raakt. Als u deze vloeistof regelmatig moet bijvullen, raden wij aan om het koelsysteem te laten controleren.

Wat is koelvloeistof?

Koelvloeistof bestaat voor ongeveer de helft uit gedemineraliseerd water. Dat wordt gemengd met een aantal toevoegingen zoals antivries, een smeermiddel en een anticorrosiemiddel. De koelvloeistof zorgt ervoor dat overtollige warmte in de verbrandingsmotor wordt afgevoerd.

Zelf uw koelvloeistofpeil checken of bijvullen

U kunt het vloeistofpeil in uw auto zelf controleren en eventueel ook zelf bijvullen. Doe dit alleen bij een koude motor. Als u dit toch moet doen bij een warme motor, wees dan extra voorzichtig. Leg in dat geval een doek over de dop en draai hem een klein beetje los, om druk uit het systeem te laten ontsnappen. Let op, bij het opendraaien van de dop kan er gloeiendhete vloeistof uit het reservoir komen. Daarom staat op de dop vaak een waarschuwingsteken.

Op de zijkant van het reservoir staat duidelijk aangegeven hoeveel koelvloeistof er minimaal en maximaal in mag. Zorg ervoor dat het koelvloeistofpeil altijd tussen deze twee markeringen zit. Vul dus onmiddellijk bij als u ziet dat uw koelvloeistof onder het aangegeven minimum gezakt is. Het is wel belangrijk om de oorzaak van het verlies te vinden, want koelvloeistof verdampt niet zomaar. De kans is dus groot dat er een lek in het systeem zit.

Wat voor soorten koelvloeistof zijn er?

Er zijn verschillende soorten koelvloeistof. De soorten met het label G12 of G12+ gaan doorgaans een autoleven mee. De andere soorten moeten ongeveer om de twee jaar ververst worden, omdat ze na verloop van tijd hun werking verliezen. Weet u niet welke soort koelvloeistof uw voertuig nodig heeft, raadpleeg dan het onderhoudsboekje van uw auto. Kom langs bij uw dichtstbijzijnde Premio-vestiging en laat u adviseren door een vakman.