Bandencheck

Autobanden zoeken

Bandenprofiel – Grip op de weg

Wanneer uw profieldiepte niet meer voldoende is, kan dat erg gevaarlijk zijn. Laat daarom uw banden regelmatig controleren. Is uw profieldiepte niet in orde? Dan helpt Premio u graag verder. Hier vindt u alle informatie over het belang van bandenprofielen en de minimale profieldiepte van banden.

Waarom is een bandenprofiel belangrijk?

Uw auto rijdt optimaal wanneer hij in topconditie is, en dat geldt ook voor uw banden. De profieldiepte speelt hierbij een grote rol.

Langere remweg

Wanneer uw band versleten is, is uw remweg langer. Dat kan erg gevaarlijk zijn, omdat uw auto later tot stilstand komt. De banden van uw voertuig vormen het enige contact met het wegdek, en zijn dus van essentieel belang voor uw veiligheid.

Risico op aquaplaning
Doordat de groeven in het profiel minder diep zijn, kan ook het water minder goed afgevoerd worden. Hierdoor kan aquaplaning ontstaan. Uw auto glijdt dan over het wegdek en u verliest tijdelijk de controle over uw auto.

Wettelijke minimale profieldiepte
In België bedraagt de wettelijk verplichte minimale profieldiepte 1,6 millimeter. De boetes voor overtredingen kunnen hoog oplopen. Dat is nog een reden om ervoor te zorgen dat de profieldiepte van uw banden voldoende is.

Laat uw banden regelmatig checken, zorg ervoor dat uw profieldiepte juist is

Hoe verslechtert de profieldiepte?

De profieldiepte verslechtert door slijtage. Er zijn echter een aantal factoren die de slijtage kunnen versnellen:

  • Onjuiste bandenspanning. Als de luchtdruk in de band te hoog of te laag is, gaat de band zich vervormen, waardoor hij sneller slijt. Wilt u graag meer weten over bandenspanning? Kijk dan op onze bandenspanningpagina.
  • Onjuist balanceren. Als de wielen niet goed uitgebalanceerd zijn, kan dat trillingen veroorzaken in het stuur. Ook een afwijkend slijtagepatroon kan een gevolg zijn. Meer weten over balanceren? Neem een kijkje op onze monteren/balancerenpagina.
  • Een onjuist uitgelijnd voertuig versnelt de slijtage van uw banden, omdat uw banden dan scheef onder de auto staan. Wilt u graag meer weten over het uitlijnen van auto’s? Kijk dan op onze uitlijnenpagina.
  • Versleten schokdempers. Als  de schokdempers versleten zijn, zal de auto meer gaan deinen. Dit kan onregelmatige slijtage tot gevolg hebben.
BANDENPROFIEL

Hoe wordt de profieldiepte gemeten?

De profieldiepte van uw banden moet over het hele oppervlak minstens 1,6 millimeter bedragen. Het gaat hier om de diepte van het profiel in de hoofdgroeven van de band. Het loopvlak van een band heeft vaak drie of vier hoofdgroeven.

Bovendien heeft iedere band ingebouwde slijtage-indicatoren. Die worden de TWI’s genoemd, wat staat voor ‘tread wear indicator’. Dit is een apart stukje rubber dat exact 1,6 millimeter hoog is. U kunt aan de zijkant van de band zien waar de TWI’s zitten, want daar staat een driehoekje. Wanneer het profiel van uw banden gelijkloopt met de TWI, zijn de banden aan vervanging toe. Wij adviseren om banden te vervangen vanaf een profieldiepte van 2,5 millimeter.

Let op: De Belgische wetgeving maakt geen onderscheid tussen zomer- en winterbanden. Dit geldt echter niet voor ieder land.

Zorg dat uw Bandenprofiel altijd voldoet aan de minimale diepte.

Zelf de profieldiepte van uw band opmeten?

Wilt u zelf de profieldiepte van uw band opmeten? Premio helpt u graag op weg. Aan de hand van de onderstaande stappen meet u uw profieldiepte op de juiste manier.

  • Allereerst is het belangrijk om te controleren of de profielmeter wel werkt. Kijk voordat u gaat meten of de schaal goed is ingesteld. Controleer of de profielmeter op een vlakke ondergrond daadwerkelijk ‘0’ aangeeft.
  • Druk de profielmeter in de hoofdgroef van de band en meet de profieldiepte. Doe dit echter nooit op de slijtage-indicator.
  • Lees nu de profielmeter af. Sommige profielmeters moeten in de groef gehouden worden om ze af te lezen. Meet de profieldiepte op meerdere plekken op de band. Doe hetzelfde in meerdere hoofdgroeven. Het gemiddelde geeft vervolgens aan in welke staat de band verkeert.
  • Voldoet de waarde niet aan de minimale profieldiepte? Schaf dan zo spoedig mogelijk nieuwe banden aan. Premio assisteert u graag.

Laat u uw banden liever controleren door een professional?
Kom dan langs bij Premio. Ons vakkundige personeel controleert gratis de staat van uw banden. Is uw profieldiepte niet in orde of wijkt de slijtage af? Dan helpen we u graag met een oplossing en kiezen wij samen met u nieuwe banden uit. U krijgt uitgebreid advies en u bent verzekerd van een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de aankoop.