TPMS sensoren

Autobanden zoeken

TPMS bandenspanningssensoren – Altijd de juiste bandenspanning

Sinds november 2014 is het in Europa verplicht om nieuw ingeschreven auto’s te voorzien van een bandenspanningscontrolesysteem. Dit systeem wordt ook wel TPMS genoemd. Bij Premio informeren wij u graag over TPMS.

Wat is een TPMS-bandenspanningssensor?

TPMS staat voor Tyre Pressure Monitoring System. Dit systeem houdt de bandenspanning in de gaten door middel van sensoren en geeft een signaal op uw dashboard als er iets mis is. Dit systeem bestaat in twee varianten: een indirect systeem en een direct systeem.

Kom langs bij Premio Banden en Autoservice voor informatie over TPMS

Indirect systeem

Het indirecte systeem bestaat uit de ABS-sensoren van het voertuig die de bandenspanning controleren. Zodra een band spanning verliest, herkent de ABS-sensor een gewijzigde rolomvang. Een band met een lage luchtdruk maakt meer omwentelingen dan een band met een correcte luchtdruk.

Dit systeem is echter iets minder nauwkeurig dan het directe TPMS, omdat het niet het precieze spanningsverlies weergeeft. Bovendien krijgt u geen melding van de temperatuur. Als het voertuig stilstaat, wordt er geen meting weergegeven.

Een groot voordeel van dit systeem is dat u bij het vervangen van de banden geen rekening hoeft te houden met de sensoren in de banden.

TPMS symbool Tire Pressure Monitoring System

Direct systeem

Het directe systeem werkt met sensoren in elke band. Deze sensoren houden het spanningsverlies en de temperatuur van alle banden bij. Vervolgens verzendt het systeem deze gegevens naar het display, zodat u de toestand van elke band kent.

Dit systeem is erg nauwkeurig, omdat het per band precies aangeeft hoe groot het spanningsverlies is en hoe hoog de bandtemperatuur oploopt. Bovendien geeft het systeem deze informatie ook weer bij stilstand.

Een nadeel is echter dat bij het wisselen van de banden rekening gehouden moet worden met de sensoren. Daar komt bij dat niet elke velg kan worden voorzien van een TPMS.  Daarnaast vragen het onderhoud, de montage en de programmering van dit systeem veel aanpassingen van garages.

Heeft uw auto een TPMS en wilt u nieuwe velgen kopen?

Wilt u nieuwe velgen aanschaffen voor uw auto met TPMS? Met een indirect systeem maakt het niet uit welke velgen u wilt aanschaffen. Heeft uw auto een direct systeem? Dan is de keuze van uw velgen wel belangrijk, want niet elke velg kan voorzien worden van TPMS-sensoren. Premio vertelt u graag welke velgen geschikt zijn voor het directe systeem. Zo koopt u gegarandeerd de juiste velgen voor uw auto en zal uw TPMS blijven werken.

Het TPMS klonen

Bij Premio klonen we de TPMS-sensoren ook voor u. Dit heeft voor u als voordeel dat u niet meer te maken hebt met verschillende codes. Iedere sensor heeft namelijk een specifieke code. Dit houdt in dat uw zomerbanden vier verschillende codes hebben en dat uw winterbanden ook vier verschillende codes hebben. Wanneer u de banden omwisselt, moeten ook de codes in uw beeldscherm gewisseld worden.

Door uw sensoren te klonen hoeft u nog slechts rekening te houden met vier codes, in plaats van acht. Dit bespaart zowel u als ons veel tijd, omdat de codes in het systeem niet gewisseld hoeven te worden.