Autobanden zoeken

Wanneer APK?

Voor de verschillende groepen auto’s zijn er verschillende regels over de APK keuring. We onderscheiden;

·        Personenwagens en lichte bedrijfswagens van minder dan 3500 kg op benzine
·        Personenwagens en lichte bedrijfswagens op diesel of LPG
·        Personenwagens en bedrijfswagens zwaarder dan 3500 kg
·        APK caravan of camper
·        Oldtimers

Als een personenauto of lichte bedrijfsauto (tot 3.500 kg) al eerder APK is goedgekeurd, kunt u uitgaan van de datum vermeld op het APK-keuringsrapport. Dit hebt u bij de vorige keuring meegekregen. Vóór of op deze datum moet de auto opnieuw goedgekeurd zijn. Ook kunt u uw APK vervaldatum checken bij RDW

In onderstaande tekst ziet u hoe vaak u uw auto moet laten keuren.

APK personenwagens en lichte bedrijfswagens van minder dan 3500 kg op benzine
Voor de personenwagens en lichte bedrijfswagens op benzine geldt het volgende; 4-2-2-1. Dit betekent dat de eerste keuring 4 jaar, de tweede keuring 2 jaar, de derde keuring 2 jaar en de vierde keuring 1 jaar geldig is. Alle daaropvolgende keuringen zijn 1 jaar geldig.

APK personenwagens en lichte bedrijfswagens op diesel of LPG
Voor de groep met diesel en LPG motoren geldt; 3-1-1. De eerste keuring is 3 jaar geldig, de volgende keuring 1 jaar en de daaropvolgende APK keuringen zijn ook allemaal 1 jaar geldig.

APK personenwagens en bedrijfswagens zwaarder dan 3500 kg
Voor personenwagens en bedrijfswagens zwaarder dan 3500 kg geldt dat ze elk jaar een APK keuring moeten ondergaan.

 

APK Caravan of camper
Een camper is wettelijk verplicht om een APK keuring te ondergaan. Bij een caravan is dit niet het geval. Deze hoeft u niet te laten keuren, maar een grondige check op zijn tijd is wel verstandig.

Een camper valt onder de wet van personen- en bedrijfswagens. De keuringsfrequentie ligt aan het gewicht en de brandstof van uw caravan.

APK Oldtimers
Voor de APK oldtimers zijn de voertuigen opgedeeld in 2 groepen; oldtimers van voor 1960 en oldtimers ouder dan 30 jaar. De oldtimers van voor 1960 hebben een vrijstelling voor de APK keuring. Oldtimers ouder dan 30 jaar moeten om de 2 jaar gekeurd worden.

Tip; Laat uw oldtimer toch elk jaar keuren, of kijk zelf elk jaar uw auto grondig na. U ziet dan eerder gebreken aan de oldtimer. Dit heeft als voordeel dat de gebreken meestal goedkoper te repareren zijn.